Sve kritike,sugestije i pohvale su više nego dobro došle...vaše fotke Vrapča koje želite vidjeti na blogu možete slati na mail invisible635@yahoo.com...



subota, 14. siječnja 2012.

STARO "LUDNIČKO" GROBLJE NA ORANICAMA

Ludničko groblje kak su ga Vrapčani zvali nalazi se nekih 200-tinjak metara poslije podvožnjaka na Oranicama. Na njega su pokapali stanovnike velike žute kuće u Vrapču. Počivalište je onih koji su etiketirani kao pomaknuti, nenormalni, opasni za društvo ili jednostavno sramota za okolinu.Naravno pokapali su tu i obične građane.Ukopi su zabranjeni tamo negdje 70-ih godina prošlog stoljeća.
Danas zjapi napušteno. Trava je pokošena,sve na oko djeluje prilično uredno, ali svijeće ne gore. Imena su izblijedjela na nadgrobim pločama a nikog nema ni da pokuša pročitati ta slova. Humke su iskrivljene, otvorene, pa zatrpane zemljom i zaboravom. Osim slučajnih prolaznika, nema nikog ni da ih počasti pogledom.
I oni su bili nečija djeca. I oni su živjeli i sanjali kao i drugi. Voljeli, strepili, smijali se, plakali... Zar da ostanu zaboravljeni? Kad prođete pored Oranica i vidite iza ograde stare humke, svratite ponekad... Upalite svijeću, sjetite se onih koje je društvo davno zaboravilo...



ulaz na groblje s Medarske




































uz samo groblje doselilo je nekoliko Romskih obitelji čije kokice pasu travu na groblju......

Broj komentara: 5:

  1. treba poslikat sva vrapcanska i susjedna groblja, imamo ih

    OdgovoriIzbriši
  2. smrt i rođenje uvijek fasciniraju

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne toliko kao prije par godina kada nije bilo niti ograđeno.Sad bar znam nešto oko tog groblja..uvijek sam se čudila toj zapuštenosti.

    OdgovoriIzbriši
  4. evo, devet godina kasnije... postoji li još to groblje? ili su ga pretvorili u građevinsku parcelu?

    OdgovoriIzbriši